A Badacsony-hegy lábánál, festői kilátással rendelkező szőlőbirtokokon gazdálkodik Varga Máté, a Varga pincészet szőlészeti ágazatvezetője. A névazonosság ellenére sem összekeverendő a pincészet egyik tulajdonosával.

A pincészet neve sokak számára ismerősen cseng, hiszen hazánk egyik legnagyobb borászatáról van szó, amelyik az ország legnagyobb szőlő-felvásárlója. A borászat néhány éve Aranymetszés néven prémium kategóriás borokkal is előrukkolt, melyet a saját kezelésben lévő szőlőbirtokokon termett szőlőből állít elő, ezek termesztését és növényvédelmét irányítja Máté, több borvidéken, mintegy 220 hektáron.

„Korábban jóval kisebb birtokokon dolgoztam tanácsadóként” – mondja Máté – „de amint idekerültem, egyértelművé vált, hogy az az ökogazdálkodás, ami a kisebb, 20 hektár körüli, vagy annál kisebb birtokokon működött, ekkora méretben már kivitelezhetetlen. A védekezésre nem áll rendelkezésre sem annyi idő, sem annyi munkaerő. Ráadásul nagyon széles fajtaszerkezettel dolgozunk szétszórt ültetvényeken.”

Hosszasan sorolja a károsítókat, amelyek a szőlőt támadhatják, s amik ellen védekezni kell. „Meteorológiai mérőállomásaink eredményeit is felhasználva döntünk a növényvédőszeres kezelések pontos időpontjáról. Feromonos rovarcsapdákkal szignalizáljuk a kártevőket kint a szőlőben. Hőösszegszámítást végzünk, így, ha nagy mennyiségben megjelenik egy ismert kártevő vagy vektor, akkor lépnünk kell, s általában csak néhány napunk van a beavatkozásra. Vannak olyan esetek, ahol még annyi sem. Célzottan, okszerűen használjuk a készítményeket, a környezetterhelést minimalizálva. De vannak olyan esetek, amikor nem kérdés, hogy be kell avatkoznunk.”

„Fontos számunkra a környezetvédelem és a biodiverzitás megőrzése. Meggyőződésem, hogy a megfelelő időben, megfelelő készítménnyel és célzottan elvégzett növényvédőszeres kezelés nem ütközik a természet védelmével. Ezek mellett például sorköztakaró növényeket használunk, madárodúkat helyezünk ki az ültetvényekbe, illetve a készítményeket is úgy választjuk ki, hogy azok csak az adott károsítóra hassanak, s ne pusztítsák el a számunkra hasznos fajokat. Természetesen kiemelt szerepe van az időben elvégzett, megfelelő módon kivitelezett zöldmunkának. Nagyon fontosnak tartom a megfelelő szerrotációt is, elkerülve az esetleges rezinsztencia kialakulását. ”

„Elsődleges feladatom az, hogy a pincészet prémium minőségű boraihoz illő, magas minőségű alapanyagot szállítsak a borász keze alá” – mondja Máté. Ez természetesen azt is jelenti, hogy nem kerülhet be az alapanyagok közé beteg szőlő, mert az az elkészülő bor minőségét is lerontaná.

„Nem minden évben van szükség intenzív növényvédőszer-használatra. De ezeknek a növényvédőszereknek elérhetőnek kell lenniük, hogy a fertőzések kialakulását megelőzhessük, illetve ha egy károsító megjelenik, akkor védekezni tudjunk.”

„Szeretek kint lenni a természetben, a zöldben, megnyugtat az, ha kint dolgozhatok a szőlőben. Itt nincs két egyforma nap. Különösen érdekesnek tartom, hogy az egész éves munkánk később a palackban is visszaköszön. Korábban dolgoztam irodában, de most már nem cserélném vissza ezt a munkát semmi pénzért.” – zárja Máté a beszélgetést, mielőtt szakavatott borkóstolót adna a pincészet 16 féle borából.

A Balaton északi partján járva érdemes útba ejteni a borászatot a borkóstoló, de akár a lenyűgöző balatoni kilátással rendelkező szőlőhegyen élvezhető csodálatos naplemente miatt is.