2015-től nemzetközi összefogással folynak rendszeres ellenőrzések az illegális növényvédőszerek kereskedelmének visszaszorítására. Idén, 2022. január 25. és április 25. között zajlott a VII. Silver Axe akció, amely során 1150 tonna hamis és illegális készítményt foglaltak le és 10 embert tartóztattak le. A hadműveletben 25 EU tagállam és 6 EU-n kívüli ország bűnüldöző hatóságai vettek részt. (Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Csehország, Dánia, Észtország, Franciaország, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Németország. Harmadik országok: Brazília, Kolumbia, Ukrajna, az Egyesült Királyság, Norvégia és az Egyesült Államok.)

Az illegális növényvédőszerek elsődleges forrása még mindig Kína, de a Törökországból származó készítmények számának meredek emelkedését észlelték. Ezek között olyan anyagok is voltak, amelyek az engedélyezett szerek címkéjével és márkajelzésével kerültek be valamelyik EU tagországba. De a forgalmazók több esetben lejárt szavatosságú vagy a forgalomból időközben kivont szereket is igyekeznek értékesíteni. Ezen túlmenően nőtt a nyersanyagok és a gyártáshoz használatos berendezések importja is. Az ellenőrzések főként a kikötőkre, repülőterekre és egyéb belépési pontokra irányultak. A bolgár hatóságoknak azonban egy gyártóüzem is célkeresztjébe került, ahol illegális növényvédőszereket és hamis csomagolóanyagokat foglaltak le, és büntetőeljárást is indítottak. Nem maradtak figyelmen kívül az online piacterek sem és a megrendelés átvételére megadott címek felkeresése számos felderítésre vezetett. Fény derült arra is, hogy gyakran az EU párhuzamos behozatali rendszerével visszaélve kerülnek piacra illegális készítmények. Észleltek olyan esetet, amikor illegális növényvédőszert értékesítettek egy tagállamban, azt állítva, hogy az egy másik Uniós országban rendelkezik engedéllyel.

Az Europol ügyvezető igazgatója, Catherine De Bolle figyelmeztetett a nem engedélyezett növényvédőszerek környezeti és közegészségügyi veszélyeire, amely veszélyezteti a gazdák megélhetését, de méhcsaládok pusztulását is okozhatják. A biztonságosabb és egészségesebb környezet érdekében rendkívül fontos az ilyen termékek kivonása a piacról.

Olivier de Matos, a CropLife Europe főigazgatója elmondta:

“A hamisított és illegális növényvédőszerek jelenléte megakadályozza az Európa Unió fenntartható mezőgazdasági céljai megvalósítását, és veszélyezteti a “Farm to Fork” célkitűzéseit. A Silver Axe fontos kezdeményezés, amelyet büszkén támogatunk. Folytatnunk kell a kommunikációt ezekről a termékekről, hogy mind a gazdálkodók, mind a törvényes vállalkozások felismerjék és elutasítsák az élelmiszerek fenntartható termelését veszélyeztető bűnözői ajánlatokat.”

A hét év tapasztalata azt mutatja, hogy még ilyen széleskörű összefogással is csak mérsékelt eredményeket lehet elérni e tevékenység visszaszorításában. Ezért fontos megragadni minden lehetőséget a kommunikációra, hogy minél többen ráébredjenek, hogy egy esetleges ár előny, milyen hatalmas kockázatot rejthet.

Forrás: Europol , IHS Markit