Az Europol által koordinált és a z Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) támogatott SILVER AXE III fedőnevű akció keretében mintegy 360 tonna engedély nélküli vagy hamisított növényvédőszert foglaltak le Európában.

A 20 napon keresztül zajlott SILVER AXE III akció során kikötőkben, reptéreken és határátkelőkön tartottak ellenőrzéseket, de gyártó és újracsomagoló üzemeket is meglátogattak a 27 részt vevő államban.

A növényvédő szerek a világ leginkább szabályozott termékei közé tartoznak, az Európai Únióban csak a biztonságot garantáló engedéllyel lehet ezekkel kereskedni, illetve ezeket felhasználni.

A SILVER AXE akció az engedély nélküli vagy hamisított növényvédő szerek kereskedelemére és a forgalomba hozatalára (import) koncentrál, vizsgálják a vagyoni jogok megsértését, mint a védjegyek, szabadalmak és szerzői jogok, illetve a növényvédő szerek illegális kereskedelmét.

Az akció idején az Europol szakértői a résztvevő országoktól kapott adatokat elemezték , egyeztettek 43, a növényvédő szerek gyártásában és kereskedelmében érdekelt vállalat képviselőivel, és kérésre a helyszínen is támogatást nyújtottak.

Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) megosztotta az információit az Europollal és a résztvevő országokkal 180 gyanús növényvédő szer szállítmányról, melyet az Európai Únióban raktak át.

Ahhoz, hogy az akció sikerrel záruljon, szükség volt a vállalatokkal és európai szervezetekkel történő szoros együttműködésre. A CropLife International, az Európai Növényvédelmi Szövetség (ECPA), az Európai Növénygondozási Szövetség (ECCA), mint a növényvédelmi szektor képviselői, valamint az EC-DG SANTE, az OLAF, az INTERPOL és a FAO a közszférából vettek részt az előkészítési fázisban és az akcióban egyaránt.

Wil van Gemert, az Europol helyettes műveleti ügyvezető igazgatója elmondta:

“Egy ilyen akció során, a rendőrség Európa szerte és a határokon túl is a hamisított növényvédő szereket célozza. Az idei évben lefoglalt record mennyiségű veszélyes hatóanyag fontos lépést jelent abban, hogy a lehetségesen életveszélyes anyagok Európába áramlását leállítsuk. Egy ilyen csalássorozat bonyolultsága és mérete miatt szükséges a határokon túli, sok szervezettel történő együttműködés, kéz a kézben az iparág privát szereplőivel.”

Graeme Taylor, az Európai Növényvédelmi Szövetség (ECPA) közügyekért felelős igazgatója hozzátette: “A közelmúltban számos jelentés hangsúlyozta a hamisított és engedély nélküli növényvédő szerek jelentette növekvő veszélyt: az EU-ban becslések szerint ezek adják a forgalom 14%-át. Ez nem csak azon vállalatok számára kérdés, amelyek termékeit hamisítják, fontosabb, hogy egészségügyi és környezetvédelmi kockázatot is jelentenek, miután ezek nem mennek végig a szigorú ellenőrzési folyamaton, amin az engedélyezett növényvédőszerek igen. Örülünk a SILVER AXE akció sikerének és hálásak vagyunk az Europolnak, hogy vezető szerepet vállal ebben az igen fontos kérdésben.”

Ez a harmadik akció már az egyik legfontosabb akcióvá vált, melyet a Szellemi Tulajdonnal Kapcsolatos Bűnözés Koordinált Koalíciója (Property Crime Coordinated Coalition – IPC3) és a Szellemi Tulajdon Európai Úniós Irodája (European Union Intellectual Property Office EUIPO) koordinált.

Paul Maier, az EUIPO Szellemi Tulajdonnal kapcsolatos jogok megsértését vizsgáló igazgatója szerint: “Az EUIPO saját kutatásai szerint az Európai Únióban évente 1,3 milliárd euró veszteséget okoznak a hamisított növényvédő szerek. Ez csak a gazdasági kár – a hamisított növényvédő szerek lehetséges káros hatásai az élelmiszerláncra és ennek folyományaként a fogyasztók egészségére és biztonságára meglehetősen aggasztók. Az Europol IPC3 egységétől kapott finanszírozással az EUIPO támogatja a szellemi tulajdonnal kapcsolatos bűnözés elleni harcot.”

A SILVER AXE akcióban részt vevők száma 2015. óta folyamatosan növekszik, mutatva az egyre növekvő elkötelezettséget a probléma kezelésére.