A növényorvosi szakma és a növényvédelem legfontosabb éves rendezvényét tartotta november 8-án a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a Szent István Egyetem Gödöllői Campusán. A prominens szakemberek előadásait a korábbi Növényorvosi Napokhoz méltó nagy érdeklődés kísérte, a közönségben hazai növényvédelmi- és agrárkutatás jeles személyiségei, a felsőoktatás, az innovatív fejlesztés és kereskedelem, a szakigazgatás, az érdekvédelmi szervezetek és a termelők képviselői biztosították a rendezvény sokszínűségét.

Az esemény középpontjában az élelmiszer minőség állt, a témát több előadó is különböző nézőpontból érintette.

Dr. Tőzsér János, a SZIE rektora, immár hagyományos helyszínen az aulában köszöntötte a közel 700 résztvevőt, kiemelve, a szakmai konzultáció és tapasztalatcsere fontosságát.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését szolgáló intézkedéseket tartalmazó 20 pontos akciótervet 2017. nyarán fogadta el a kormány.

Gábriel Géza, az FM főosztályvezető helyeztesse a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Terv stratégiai irányainak fontosságáról és a felülvizsgálat megkezdéséről tájékoztatta a résztvevőket.

Jordán László, a NÉBIH elnökhelyettese az élelmiszerlánc „első láncszemeire”, a talaj- és növényvédelemre hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy idén több kihívással is szembe kellett néznie a növényvédelmi szabályozásnak, köztük a növényvédelmi gépek felülvizsgálatának szabályozásával.

Ifj. Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke, a NAK és a Növényorvosi Kamara közösen működtetett károsító előrejelzését és a két szervezet együttműködésnek erősítését emelte ki Dr. Tarcali Gáborral, a rendezvény házigazdájával egyetértésben, aki a szakmai párbeszédre és az együttműködés fontosságára szólította fel a tagságot.

Prof. Dr. habil. Komlósi István, Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának dékánja beszámolt az Egyetem sikereiről és örömmel tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az agrár- élelmiszertudomány területeken, köztük a növényorvos szakirányon évről-évre növekszik a jelentkezők és a hallgatók száma is, ezzel segítve a generációváltást az agráriumban.

Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezető igazgatója néhány szóban bemutatta a szövetséget és az idén szeptemberben debütált #VeleVagyNelkule kampány néhány anyagát. Az ipar képviselőjeként biztosította a résztvevőket, hogy a Szövetség tagvállalatai is elkötelezettek az integrált gazdálkodás, növényvédelem alkalmazása mellett.

Az esemény külföldi előadója, az Európai Növényvédelmi Szövetség Pollinátor Munkacsoportjának vezetője, Dr. Peter Campbell volt, aki a méhek mezőgazdaságban betöltött szerepéről, illetve a méhcsaládok, a mézelő méhek egészségi állapotát fenyegető veszélyekre hívta fel a figyelmet.  Részletesen kifejtette a neonikotinoidok kapcsán elérhető, ellentmondásos jelentések tartalmát, és bemutatta az Európában már 3500 gazda bevonásával zajló programot, melynek keretében a táblaszéleken alakítanak ki új élőhelyeket a méhek számára.

Előadásokat hallhattunk ezeken túl a kukoricabogárról, a napraforgó-peronoszpóra terjedéséről, a repcefény-bogár károkozásáról, a fenyércirok rezisztenciáról, a takácsatkák károsításáról és a vadkárokról.

A növényorvosok egyik következő nagy rendezvénye a Pannon Egyetem Georgikon Kar Növényvédelmi Intézete által 2018. január 17-19-e között megtartandó XXVIII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum, melyre minden szakmai érdeklődőt szeretettel várnak.