A FOGYASZTÓ SZABAD VÁLASZTÁSA – A NÖVÉNYVÉDŐSZER HASZNÁLAT ELŐNYEI

Az alacsonyabb jövedelmű fogyasztói rétegeknek az átlagosnál több egészségügyi problémával kell szembe nézniük. Az egészséges táplálkozáshoz egyértelműen hozzátartozik a friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztása. A növényvédő szerek használata segít abban, hogy e termékek megfelelő mennyiségben és a fogyasztó jövedelmétől függetlenül, elfogadható áron álljanak rendelkezésre.

Noha az európai életszínvonalat általában magasnak tartják, a felmérések egyértelműen igazolják, hogy az európai lakosok sem fogyasztanak elégséges friss zöldséget és gyümölcsöt. Különösen vonatkozik ez a szegényebb rétegekre, akik bár jövedelmük nagyobb hányadát fordítják élelmiszerekre, kevésbé táplálóan étkeznek gazdagabb társaiknál. Az Európai Élelmezési Információs Tanács (EUFIC) által összegyűjtött tudományos felmérések azt mutatják, hogy az alacsony jövedelműek egészségi szempontból általában jobban sebezhetők, és ez összefügg nem megfelelő táplálkozásukkal. Az élelmiszerek ára alapvetően befolyásolja a fogyasztó választását, és ez által alakítja az általános egészségi állapotot.

A növényvédő szer ipar természetesen elfogadja, hogy a mezőgazdasági termelésnek többféle módja van. A fogyasztónak joga van az organikus (bio) módszerekkel vagy a ma már hagyományos, kemizált eljárásokkal előállított termékek között választani. Tény, hogy egyesek előnyben részesítik a biotermékeket és vásárlásukat meg is engedhetik maguknak De az is tény, hogy a hagyományos (kemizált) termékeknél a biotermékek lényegesen drágábbak és ezért az emberek nagy része számára nem elérhetők. Elfogadható időjárási viszonyok között a hagyományos termelési mód mellett növekszik az előállítható élelmiszerek mennyisége, és a kínálat növekedése lényeges árcsökkenéshez vezethet. Az alacsony jövedelmű háztartások tagjai akkor tudnak friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, ha elfogadható áron jutnak hozzá. Annak érdekében, hogy ezt elérjük, olyan termelési eljárás kell, mely alacsony munkaerőigénnyel is magas hozamot biztosít – azaz növényvédő szereket kell használnunk.

A mai gyümölcs- és zöldségkínálatot a tudománynak köszönhetjük, mely lehetővé tette a több termelést kevesebb munkaerővel. Nagyon sok azonban még a tennivaló. A túlsúlyosak arányának növekedésével, az étkezési szokások megváltoztatásával szembeni ellenállás miatt nagy a közegészségügyi kihívás. Ha az európai polgárok több friss gyümölcsöt és zöldséget kívánnak fogyasztani, a lehetőséget mindenki számára biztosítani kell.

A növényvédő szerek segítenek a farmereknek abban, hogy a friss fogyasztású termékek termésátlagát magasan tartsák, és így az árak csökkenjenek. Ez biztosíthatja mindenki számára, jövedelmétől függetlenül, az egészséges táplálkozáshoz szükséges széles választékot.

(Forrás: ECPA CommonGround: Food affordability and consumer choice)