A használt, növényvédő szerrel szennyezett csomagolási hulladékok begyűjtésével és hasznosításával foglalkozó Cseber Nonprofit Kft. és az Agrárgazdasági Kamara az AGROmashEXPO kiállításon, a NAK Szántóföldi Szakmai Napok keretében írt alá együttműködési megállapodást, melytől a felek azt remélik, hogy a jelenlegi begyűjtési arány tovább javulhat és a környezettudatos szemléletformálás eredményeként a műanyag csomagolóeszközök anyagában újrahasznosítása is elkezdődhet.

A növényvédő szer gyártó és -forgalmazó vállalatok által alapított Cseber Nonprofit Kft. 2003. óta foglalkozik a göngyölegek begyűjtésével, ártalmatlanításával és hasznosításával. A cégnek a megalakulás utáni években jelentős mennyiségű felhalmozott göngyöleget kellett összegyűjtenie és ártalmatlanítania. Fenyvesi Rita, a cég ügyvezetője hozzátette: „Mostanra büszkén elmondhatjuk, hogy a múltban felhalmozott hulladékok végre eltűntek.”

A cég 160 begyűjtési pontot működtet az országban, ahol a gazdálkodóktól térítésmentesen átveszik a göngyölegeket. A Cseber Nonprofit Kft. fontos feladata a kiürült csomagolóanyagok megfelelő kezeléséről, kiöblítéséről szóló tájékoztatás is.

Fenyvesi Rita elmondta: „Az együttműködés számunkra nagy jelentőséggel bír, hiszen többek között a Kamara több százezres tagságához tudunk majd közvetlenül, célzott üzeneteket eljuttatni a környezettudatos szemléletformáló kampányunkról.”

A két szervezet a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek témakörében rendszeresen egyeztet és évente egy alkalommal közös iparági kerekasztal beszélgetést is szervez.