A gazdálkodóknak is kerülniük kell a pánikvásárlást!

 

A tavaszi, de még az őszi időszakra is elegendő növényvédőszer-készletek vannak Magyarországon, mégis némi pánikhangulatot lehet érzékelni a piacon.

 

A pánikvásárlást el kellene kerülni, hiszen ahhoz, hogy a folyamatos ellátás biztosítva legyen, tudatosan és felelősen kell betárolni is, amihez most a termelőknek is és a kereskedőknek is önmérsékletet kell gyakorolnia. Vagyis a gazdálkodók ne pánikszerűen, hatalmas készleteket fölhalmozva vásároljanak, a kereskedők pedig ne használják ki a koronavírus okozta helyzetet extraprofit-megszerzésre.

A szállítást fontos biztosítani az uniós és nem uniós határokon is, EU-s szinten lehetséges az áruk áramlása.

A logisztikai nehézségek miatt előfordulhat csúszás– ahogyan korábban a lisztnél és a húsoknál –, bizonyos áruk kiszállításánál. Ezektől az átmeneti zavaroktól függetlenül, a növényvédő szer ellátás folyamatos. Ha fél éven belül sikerül rendezni a helyzetet, hosszú távon sem lesz probléma a növényvédő szer ellátással, vagyis fölösleges több évre elegendő növényvédő szert felhalmozni. Már csak azért sem érdemes ezt tenni, mert a növényvédő szerek tárolásának is legalább olyan szigorú szabályai vannak, mint a felhasználásnak.

A termelőknek tehát nagyon meg kell gondolniuk, tudnak-e a szokásosnál nagyobb mennyiségű növényvédő szert tárolni, amit nyilván hosszabb időre is meg kell oldani. Ebben nagy a termelők és a kereskedők felelőssége is.

Mivel élelmiszertermelésre a legválságosabb időkben is szükség lesz, a mezőgazdasági termeléshez szükséges anyagok rendelkezésre állását a hatósági korlátozások közepette is biztosítani fogják. Utóbbit igazolja a pénteki kormányrendelet a kijárási korlátozásokról, amely szerint a mezőgazdasági munkavégzés és az inputanyagok árusítása és beszerzése továbbra is akadálytalan.

 

A Magyar Növényvédelmi Szövetség célja, stratégiai partnereivel együttműködésben elősegíteni a magyar termelők versenyképességének növelését, a növényvédő szerek biztonságos felhasználását, beleértve az integrált növényvédelem gyakorlatának elterjesztését, az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentését.

 

Megígérhetjük, hogy a jövőben is partnerként számíthat a Magyar Növényvédelmi Szövetségre és tagvállalataira a sikeres gazdálkodás és a fenntartható mezőgazdaság hazai fejlesztése érdekében.

 

 

                                                                           Növényvédelmi Szövetség