A paradicsomnak is segítségre van szüksége a növekedéshez. Minden gazdálkodónak meg kell védenie terményeit. Egy nemrég készült tanulmány szerint a növényvédő szerek 85%-kal növelik a szántóföldi paradicsom hozamát1. A paradicsom legnagyobb fenyegetése Spanyolországban a lisztecskék vagy molytetvek. Extenzív körülmények között a paradicsom védtelen a gombákkal és a kártevők által terjesztett vírusokkal szemben. A jó hír: a növényvédő szerek megvédik a paradicsomot a lisztecskéktől.

A spanyol paradicsomtermelő Juan Vizcaino Escamilla és a műszaki igazgatója, Isodoro Carricondo minden napjukat a paradicsommal töltik, kutatásokat folytatnak, termelnek, gondozzák a növényeket és védik a károsítóktól. Juan Vizcaino már közel két évtizede termeszt paradicsomot. “Gyönyörű dolog mezőgazdasági termelőnek lenni, mert élőlényekkel dolgozhatsz.”

„Mindennapos küzdelmünk, hogy a növények jól növekedjenek” – teszi hozzá, „és növényvédő szerek nélkül a paradicsom termesztése a jelenlegi minőségben, azaz kártevők és betegségek nélkül lehetetlen lenne.”

Isodoro, aki szaktanácsokat ad a környékbeli gazdáknak is elmondta, hogy a helyi öntözővíz, amely kissé sós, a La Cañada-Níjar fajtájú paradicsomot édessé és keménnyé teszi.

Juan Vizcainot és Isodorot a CropLife szervezet a #FoodHeroes (Élelmiszer-hősök) sorozatában is megjelentette, mivel nagyban hozzájárulnak a világ élelmezéséhez. Olvasson többet erről itt.

Tudta-e?

  • A spanyol növénytermesztés 560 000 munkahelyet biztosít2
  • A paradicsom egész évben terem, de a legmagasabb minőségű paradicsomot a nyári hónapokban szüretelik
  • A paradicsom az Újvilágból származik, a 16. század elején a spanyol hódítók hozták Európába.
  • A La Tomatina fesztivál minden augusztus utolsó szerdáján, Buñol városában kerül megrendezésre. Több tízezerren gyűlnek össze a városban, hogy részt vegyen a hatalmas paradicsomcsatában.
  • Meleg vagy trópusi éghajlatokon, különösen üvegházakban a lisztecske és a molytetű populáció jelentősen megnövekszik. A lisztecskék, molytetvek több mint 1400 fajtáját tartják számon a világon, ezek közül 56 Európában honos.3

 

Források:

  1. Steward Redqueen. Cumulative impact of hazard-based legislation on crop protection products in Europe. Final report.  Published 21 July 2016. Page 48.
  2. Steward Redqueen. Cumulative impact of hazard-based legislation on crop protection products in Europe. Final report.  Published 21 July 2016. Page 48.
  3. http://www.bbc.co.uk/gardening/advice/pests_and_diseases/identifier.shtml?whiteflies

VELE VAGY NÉLKÜLE KAMPÁNY