A május 8-án, Dunaharasztiban tartott ülésen növényvédelemmel kapcsolatos előadásokat hallgatott a közönség az NAK Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya, valamint az Országos Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya szervezésében.

Gyors reagálás a változásokra

Zászlós Tibor, a NAK Mezőgazdaságért felelős országos alelnöke bevezetőjében elmondta, a NAK egy növényvédelmi fórumot kíván létrehozni, mely a legfontosabb gazdálkodási kérdésekben, jogszabályok értelmezésében és az aktuális növényvédelmi problémák megoldásában van a gazdálkodók segítségére. Fontos megoldandó kérdésnek látja, hogy a növényvédőszerek piacának változásaira a szervezet gyorsan reagáljon, hogy a gazdálkodók mielőbb megfelelő alternatív védekezési javaslatokat kaphassanak.

A hatóanyagok kivonása többletterhet jelenthet

Jordán László, a NÉBIH elnökhelyettese elmondta, hogy egyes növényvédőszerek kivonása esetén több esetben nincs megfelelően megvizsgálva a kivonás közvetett hatása, azaz, hogy milyen alternatív technológia áll rendelkezésre a gazdálkodók számára, illetve, hogy ezek az alternatív technológiák milyen többletterhet rónak a gazdálkodóra vagy a környezetre. Minden gazdálkodó célja, hogy egészséges terményt állítson elő, környezettudatosan és gazdaságosan, s mindhárom feltételnek egyszerre kell teljesülnie. Jordán László előadásában érintette többek között az ún. egyszerű termékek, tehát az eredetileg nem növényvédőszerként forgalomba kerülő, de növényvédelemben használatos termékek körét, a szükséghelyzeti engedélyek igényelhetőségét, a méhkímélő technológiákat, a NÉBIH méhmérgezésekre alkalmazott eljárásrendjét, illetve bemutatta a NÉBIH által feltárt növényvédelmi technológiai hibákat és vétségeket.

Javítani kell a nemzeti növényvédelmi cselekvési tervek minőségét

Gábriel Géza, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési terv aktuális helyzetét mutatta be. Elmondta, hogy az Európai Unió a tavalyi év során 6 tagállamban végzett tényfeltáró auditot, Magyarországon pedig 2018 márciusában. Az auditok során megállapították, hogy a tagállamoknak javítaniuk kell a cselekvési tervek minőségét, elsősorban a növényvédő szer használat hatásainak és kockázatainak csökkentését célzó hosszú távú stratégiává összeálló konkrét és mérhető célok és mutatók kijelölésével. Fő célként jelölte meg a környezet, a fogyasztó védelmét, az élelmiszerlánc-biztonság garantálása a termesztés biztonságának egyidejű fenntartása mellett.

Fontos az ökológiai gazdálkodás

Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője előadásában elmondta, hogy az ipar elkötelezett az integrált gazdálkodás, illetve az okszerű és szakszerűen alkalmazott növényvédelmi megoldások mellett. Kiemelte, hogy az ökológiai gazdálkodást fontos társterületnek tekinti, mely hozzájárul az integrált megoldások hatékonyságához. Elmondta, hogy a növényvédőszer hatóanyagok esetleges kivonása esetén a szántóföldi növénytermesztésben több százezer tonnára rúgó veszteségek keletkezhetnek. Kiemelte, hogy ha a kivonások többlet terhet rónak a gazdálkodókra, akkor annak tovagyűrűző hatásai is lehetnek, mint az élelmiszerárak növekedése, esetleges további termelés-csökkenés, extrém esetben élelmiszerhiány is. Kitért a hamisított és illegális növényvédőszerek kockázataira és bemutatta az Európai Növényvédelmi Szövetség hazánkban is futó #VeleVagyNelkule kampányát.

Növényvédelmi előrejelző rendszer a NAK-tól

Görög Róbert, a NAK növénytermesztési szakértője bemutatta a NAK www.novenyvedelem.nak.hu címen ingyenesen elérhető, illetve mobil app támogatással is működő növényvédelmi előrejelző rendszerét. A rendszer hetente frissülő megyei adatokat tartalmaz az egyes megfigyelt károsítókról és azok fejlődési, fertőzési stádiumáról. A rendszer segít a növényvédelmi kezelések megtervezésében, időzítésében, használatával megelőzhetőek, illetve csökkenthetők a károsítók okozta károk.

Az élet a talajnál és a növénynél kezdődik

Dr. Tarcali Gábor, a Növényorvosi Kamara elnöke elmondta, hogy az élelmiszerbiztonság a talajnál és a növénynél kezdődik. Bemutatta az elektronikus úton kibocsátott növényorvosi vények számának növekedését, illetve a szervezet más szervezetekkel történő együttműködésének eredményeit. Előadásában külön kitért a karantén károsítók felderítésében elért eredményekre, az integrált növényvédelem eszközeire.

Az ülést Dr. Mártonffy Béla, az Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztály elnöke és Petőházi Tamás, az Országos Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztály elnöke vezette le, s a gazdálkodók által feltett kérdések megvitatásával, illetve kötetlen beszélgetéssel zárult.