Fenntartással fogadja a növényvédő szerek alkalmazásáról szóló, még készülőben lévő új európai uniós jogszabályt a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége

Az egyesület kifogásolja, hogy a jogszabályt nem irányelvként, hanem rendeletként tervezi megjelentetni az Európai Unió, ami azonban a jelenleginél merevebb rendszert eredményezne, és nem lenne tekintettel a a nemzeti jellegzetességekre, sem a földrajzi, sem az éghajlati és a szakmai különbségekre.
Mindezt tegnap közölte a szövetség főtitkára, Hargitai Ferenc, aki arra is rámutatott, hogy a tervezet nem járul hozzá az élelmiszer-biztonság növeléséhez, csökkenti az európai mezőgazdaság versenyképességét, lassítja az új termékek (növényvédő szerek) bevezetését, és nem oldja meg a kis kultúrák problémáinak kezelését sem. Fennáll a veszélye annak is, hogy a gyártók csak a nagy növényi kultúrákra – kukorica, búza – koncentrálnak majd.
Amennyiben az Európai Bizottság javaslatát az Európai Parlament jóváhagyja, 2008-tól lesz hatályos az új jogszabály a növényvédő szerek alkalmazásáról. Az unióban most folyó engedélyezési rendszer továbbfejlesztésének meghirdetett célja, hogy az új szabályozás összhangban legyen az egységes úgynevezett MRL – azaz a megengedett szermaradványra vonatkozó előírásokat tartalmazó – rendelettel, egységes felhasználási előírásokat tartalmazzon az Európai Unió egész területére, kiszűrje a párhuzamos vizsgálatokat, szélesítse a piaci versenyt, segítse elő az áruk szabad áramlását és növelje a biztonságot.
Hargitai Ferenc, a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetségének főtitkára úgy tartja: a tervezett szabályozás vonatkozásában vitatható az összehasonlító helyettesítés elve, sérül a fokozatosság elve, miközben egyes szakmai elemek arra is utalnak, hogy az Európai Unió a kockázatbecslés elve helyett a veszélyesség megítélésnek elvét helyezi előtérbe, ami ellentétes más szabályozások uniós elveivel.
A szövetség tizennyolc tagja lefedi az országos növényvédőszer- forgalom kilencven-kilencvenöt százalékát. Magyarországon évente a növényvédőszer-forgalmazók árbevétele 50–55 milliárd forint körül mozog, időjárástól függően. Ez a bevételi arány évek óta állandó, ami a szakember szerint piaci stabilitást jelent.