Elindult a #PlantHealth4Life kampány

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Bizottság (EB) és partnereik az Európai Unió (EU) tagállamaiban elindítják a #PlantHealth4Life kampányt. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a növényegészségügyre, és annak mindennapi életünkkel való kapcsolatára. A növények egészségéért össztársadalmi szinten is sokat tehetünk, amely munkában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkájának is nagy szerepe van.

A növényi kártevők és betegségek hatással lehetnek élelmiszer-biztonságunkra, gazdaságunkra és környezetünkre, míg az egészséges növények egészséges élelmiszert és fenntartható jövőt jelentenek. A növényegészség megőrzésében mindannyiunknak szerepe van. Csatlakozzon a #PlantHealth4Life-hoz, és tudja meg, mit tehet a növényegészségügy javítása és a közösség védelme érdekében.

Magyarországon a Nébih egyik alapfeladata a növényegészségügyi hatósági- és monitoring-rendszer működtetése. Kiemelt fontosságú, hogy károsítóktól mentes és kiváló minőségű szaporítóanyagok legyenek elérhetőek mind a gazdálkodók, mind a lakosság számára.

Intézkedéseik kulcsfontosságúak – vegyen részt bennük!

„Őrizd meg a növények egészségét, védd az életet” – ez a kampány üzenete, és ebben mindannyiunkra nagy szükség van! A témában érdeklődőknek érdemes felkeresniük a #PlantHealth4Life webhelyet, ahol megismerhetik, hogyan óvhatják meg a növények egészségét. Itt néhány tippet olvashatnak a teljesség igénye nélkül:

  • Az Unión kívülre utazik? Ha beleszeret egy egzotikus növénybe, fényképezze le, viszont a magokat ne vigye haza. Ellenkező esetben új, a poggyászában utazó kártevőket terjeszthet el.
  • A kártevők és betegségek a megvásárolt növényekkel is bejuthatnak, ha azokat nem megfelelően ellenőrizték, és tanúsították. Amikor az EU-n kívülről, online felületen vásárol növényeket, győződjön meg róla, hogy azok megfelelő növény-egészségügyi bizonyítvánnyal rendelkeznek.
  • Beszéljen gyermekeivel a növények fontosságáról, hogy utat mutasson a növény-egészségügyi nagykövetek fiatalabb nemzedékének.

A növényi kártevők, például gombák, baktériumok, vírusok és rovarok behurcolása és elterjedése az élelmiszernövények, a természetes növényzet és a tájképi növények között komoly fenyegetést jelent, amelynek messzemenő gazdasági, társadalmi és környezeti következményei lehetnek. A növényi kártevők gyakran a növényimport révén kerülnek be korábban érintetlen területekre. Európában az új növényi kártevők behurcolása elleni védelmi intézkedések a növények és növényi termékek mozgásának szabályozási ellenőrzésén alapulnak. A növénykártevők behurcolásának, majd egy adott területen való elterjedésének valószínűségének értékelése és a lehetséges következmények felmérése segít a védekezési intézkedésekre vonatkozó döntéshozatalban. Az EFSA növény-egészségügyi (PLH) testületének egyik legfontosabb feladata a kártevők kockázatértékelésének elvégzése a legkülönfélébb szakismeretek és a rendelkezésre álló legfrissebb tudományos ismeretek felhasználásával, hogy tudományos tanácsokkal lássa el az Európai Bizottságot.

https://youtu.be/5Ju5wuHJ4tA?list=TLGGPR5aXPsBdd4wNDA4MjAyMw

https://portal.nebih.gov.hu/-/elindult-a-planthealth4life-kampany