A Kóny határában, 350 hektáron gazdálkodó Polgár Ákos igazi családi vállalkozást vezet. Ugyan 2006-ban hivatalosan átvette a stafétabotot édesapjától, de még ő is aktívan jelen van a gazdaság mindennapjaiban. Ákos fia még csak a játéktraktorokkal ismerkedik, de egyszer ő lesz az, aki majd beül a nemrégiben beszerzett 450 lóerős traktoróriás volánja mögé.

„A 11 féle kultúra, amit termesztünk, talán egy kicsit szokatlanul sok” – mondja Ákos, és hozzáteszi: „az igazi kihívás az, hogy mindegyik másfajta gondozás kíván, mindegyiket ki kell ismerni, meg kell tanulni. Ezt szeretem benne.” Ákos főként zöldségeket, vöröshagymát, sárgarépát, burgonyát, valamint klasszikus vetésforgóban termelt növényeket, búzát, kukoricát, napraforgót, repcét, és néhány különleges növényt, például facéliát termeszt.

„Hagyom egy kicsit a természetet is dolgozni,” – meséli, „mert ma már nagyon messze vagyunk a növényvédelemben attól a 80-as években megismert intenzív védekezéstől, ami egy szem gyomnövényt sem tűrt meg a táblában. Nem zavar, ha van egy-két gyom, vagy más károsító, úgy állítom be a növényvédőszerek adagolását, hogy meg tudjam előzni a bajt, de inkább kevesebb legyen, mint több. Ez nem csak gazdasági kérdés.”

„Fontos a gazdaságos termelés. Azért vásároltunk nemrégiben kanadai gyártmányú traktort, mert nagyon meg kell nézzük, hogy mire költjük el a pénzt, a hiteleket vissza kell fizessük. Ugyanakkor ezek az óriás gépek ma már nagyon hatékonyan dolgoznak, 10 liter/hektár körüli fogyasztással végezzük a munkát. Régen, kis gépekkel ez elképzelhetetlen lett volna.” – mondja Ákos, és büszkén mutatja be a gazdaság új szerzeményeit, a traktort és a kombájnt.

„Vándor méhészek dolgoznak a földjeinken, nagyon jó a kapcsolatunk. Mindig előre egyeztetjük az érkezésük és a távozásuk időpontjait, illetve a növényvédelmi kezelések időpontját, nálunk még soha nem volt ebből probléma” – mondja, és valóban, a kaptárok megfelelő figyelmeztető táblákkal együtt ott sorakoznak a tábla szélén, a főúttól kicsit távolabb.

„Növényvédő mérnökként végeztem Mosonmagyaróváron, és mivel már gyerekkoromban is traktorban ültem, mindent tudni szerettem volna. Talán ezért is érzem kihívásnak egy-egy új növényfaj meghonosítását a gazdaságban, és sokan fordulnak hozzánk tanácsért is.” – mondja. A gazdasági épületek mellett nemrégiben egy oktatóközpont épült, ez is a – főleg fiatal – gazdákat szolgálja, rendszeresen tartanak itt továbbképzéseket, nem csak növényvédelmi témában.

„Az élelmiszertermelés bizalmi kérdés” – mondja Ákos – „én saját magamat adom a terményeimmel. Csak a lehető legjobb minőségű élelmiszer kerülhet ki az én földjeimről, a vevőim magas minőséget várnak el és erre én vagyok a garancia. Sőt, ezt fogyasztom én is, a családom is.”

A szomszéd táblából összeszedett, fuzáriummal és korompenésszel fertőzött búzakalászokat fogva mondja el, hogy „ezek a növények bekerülhetnek az élelmiszeripari feldogozó láncba, s végső soron a fogyasztó asztalára kerülhetnek”. Bizonyos mennyiséget túllépve a fuzáriumáltal termelt toxinok súlyos mérgezést is okozhatnak. „A célom az, hogy az én tábláimon ilyen növényi betegségek ne forduljanak elő, okszerű és preventíven kivitelezett kezelésekkel egészséges búzát állítsak elő, s abból jó minőségű kenyér készüljön.”

Polgár Ákossal készült interjúnk alább található.