Aggályosnak tartják a magyar szakmai körök a növényvédő szerek alkalmazásáról készülő, új európai uniós jogszabályt, mert az figyelmen kívül hagyja a helyi sajátosságokat, merev, és felesleges kettőzéseket tartalmaz.

A magyar szakértők úgy vélik, az új jogszabály-tervezet megalkotásakor a nemzeti jellegzetességeket figyelmen kívül hagyták. A földrajzi, éghajlati, kultúrabeli sajátosságoknak nagy jelentősége van, szakmai okokból veszélyes azonos zónába sorolni például Magyarországot és Írországot – mondta Hargitai Ferenc, a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége főtitkára.

Az engedélyezési rendszer további szigorítása nem feltétlenül szolgálja az élelmiszerbiztonságot, mert a korábbi kockázatbecslő módszertől eltérően nem a helyi környezetbe illesztve vizsgálnák a hatást, hanem csak az anyag veszélyessége lenne mértékadó.

A drága és hosszadalmas – sokszor párhuzamos – engedélyeztetés miatt fennáll a veszélye annak is, hogy a gyártók csak a nagy növényi kultúrákra koncentrálnak a jövőben, mert a fejlesztést csak nagy mennyiségben eladott szereknél érdemes folytatni. Ez ráadásul az új termékek bevezetésének lassulásával és az árak emelkedésével is együtt jár.

Amennyiben az Európai Bizottság javaslatát az Európai Parlament jóváhagyja, 2008-tól lesz hatályos az új direktíva a növényvédő szerek alkalmazásáról. A jelenlegi irányelvi szabályozással szemben az új jogszabály rendelet lesz, tehát a tagállamoknak nem biztosít döntési lehetőséget.

A szakértők szerint vitatható az úgynevezett összehasonlító helyettesítés elvének rendeleti előírása is. A rendszer lényege, hogy a korábban engedélyezett szerek alkalmazását korlátoznák, ha új helyettesítőjük jelenik meg. Ez pedig nem csak a szakma és a felhasználók érdekeit sérti, de az ellenőrzési rendszert is komolytalanná teszi, hiszen egy korábban ajánlott, bevizsgált anyagot nem lehetne később alkalmazni.

A Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége egyesület jelenleg 18 tagot számlál, a tagok lefedik az országos forgalom 90-95 százalékát. Magyarországon évente a növényvédőszer-forgalmazók árbevétele 50-55 milliárd forint körül mozog időjárástól függően. Ez a bevételi arány évek óta állandó.

Magyarországon évente 16-17 ezer tonna növényvédő szert használnak fel a gazdálkodók. Ez nyolc-tízezer tonna hatóanyagot jelent éves szinten.

[origo]