1. Tudtad-e?

 • A növényvédőszereket – mint minden nagy értékű és márkás terméket – hamisítják.
 • A növényi károsítók elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze a növényvédőszer. Egy-egy új növényvédőszer fejlesztése általában tíz év kutatást és tesztelést igényel, valamint több százmillió euró befektetést – ennyi szükséges a kutatási és fejlesztési folyamathoz és termék engedélyezéséhez.
 • A növényvédőszerek Európa egyik legszabályozottabb termékei, az EU-ban csak akkor forgalmazhatók és használhatók, ha biztonságosnak tekintik, amikor az utasítások szerint használják őket. A hamisított növényvédőszereket nem tesztelték és nem felelnek meg az előírásoknak.
 • A hamisított termékek az illegális termékek széles körének részét képezik. A hamisítás azt jelenti, hogy szándékosan és csalárd módon másolják a termékmárkáját, az eredetit és / vagy az összetételét. Ezenkívül az adójog megsértése miatt is lehet egy termék illegális.
 • Az illegális növényvédőszerek értékesítése és forgalomba hozatala (import útján) bűncselekmény, és magában foglalja a szellemi tulajdonjogok, például védjegyek, szabadalmak és szerzői jogok megsértését.
 • A hamisított és illegális növényvédő szerek globális kereskedelme növekszik, fokozottan veszélyezteti az emberi egészséget, a környezetet és a gazdaságot.
 • A növényvédőszerek a bűnözői csoportok jövedelmező üzletévé váltak: az Európai Bizottság 2015-es jelentése szerint átlagosan az illegális növényvédőszerek teszik ki az EU 28 növényvédőszer-piacának mintegy 10% -át – de ez a probléma mértékének jelentős alulbecslése lehet.
 • Ha az illegális növényvédőszer-gyártók egyetlen vállalat lennének, akkor az a világ negyedik legnagyobb értékű vállalata lenne.

2. Amit tudnod kell – az alapok

A hamisított és illegális növényvédőszerek megállítása

Bűnözői csoportok egyre növekvő mennyiségű hamis növényvédőszert állítanak elő és adnak el a világon. A technológia térhódítása és a jogi kiskapuk elősegítik a hamisított és illegális termékek kereskedelmét. Ez komoly, szervezetben elkövetett bűntény.

 

 

A hamisított és illegális növényvédőszerek bejelentése

A hamis növényvédőszerek veszélyt jelentenek az egészségedre, a bevételeidre és a környezetre is. Tarts nyitva a szemed, bizonyosodj meg róla, hogy jó hírű szállítóktól vásárolsz és mindig ellenőrizd a csomagolást, a címkét és a terméket. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan tehet bejelentést illegális növényvédőszerekről.

 

3. Mik a hamisított és illegális növényvédőszerek?

A hamisított növényvédő szerek olyan hamis termékek, melyet gyakran valamely eredeti termékhez hasonló csomagolással látnak el, a vásárló, felhasználó megtévesztése céljából. A hamis és illegális növényvédő szerek előállításához szükséges technológia már könnyen beszerezhető, s a meglévő törvények végrehajtási hiányosságai, valamint a jogi kiskapuk mind hozzájárulnak a hamisított termékek kereskedelmének megkönnyítéséhez.

A hamisított növényvédő szerek:

 • Tartalmazhatnak olyan vegyszereket, melyek vagy tiltottak, vagy korlátozottan használhatóak az EU-ban, az emberi szervezetre vagy a környezetre való kockázatos hatásuk miatt.
 • Kereskedelmét a növényvédő szerrel foglalkozó hatóságok nem engedélyezték.
 • A kezelt termény teljes megsemmisüléséhez vezethetnek, a gazdálkodók megélhetését veszélyeztetve.
 • Nem tesztelt termékeket tartalmazhatnak, amik elfogadhatatlan szermaradék, s emiatt eladhatatlan termékeket eredményezhetnek. Ami hatósági szankciót, bírságot és (export) piac vesztést is eredményezhet.

A hamis termékek rendszeresen nem felelnek meg a szállítás során a biztonságot nyújtó nemzetközi címkézési követelményeket. Így a rendkívül mérgező, gyúlékony vagy egyéb veszélyes anyagokat az emberek és a környezet biztonságára való tekintet nélkül szállítják.

A hamis és illegális növényvédő szerek károsítják az érdekeltek jó hírnevét és kihívást jelentenek a fenntartható mezőgazdaságra. Emellett a hamisított és illegális növényvédő szerek előállítása, kereskedelme és felhasználása megkerüli az uniós szabályokat, és megfosztja a tagállamokat a bevételtől és adótól.

Az ECPA és az NSZ a hamisított és illegális növényvédő szerek elleni küzdelem részeként továbbra is arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet a hamisított és illegális növényvédő szerek veszélyeire. Az ECPA és az NSZ a szigorú uniós és nemzeti biztonsági előírások betartására törekszik, melyek a mezőgazdasági termelők, a fogyasztók és a környezet egészségének és biztonságának védelmét szolgálják.

A hamisított és illegális növényvédő szerek összetétele ismeretlen, és a növényvédő szerekre vonatkozó uniós szabályozási folyamatok során nem vizsgálták őket. A hamisított és illegális növényvédő szerek használata rendkívüli veszélyt jelent a mezőgazdasági termelők, a környezet és a növények egészségére nézve.

Azok a országok, amelyek ezt a problémát nem kezelik, veszélyeztetik az agrárgazdaságot, a kereskedelmi és export hírnevüket.

A jogsértésnek két fő kategóriája létezik, a hamisított és illegális növényvédő szer, az Európai Unióban ide értve az illegális párhuzamos behozatalt (paralel import):

 • Hamisított termékek: Kifinomult megjelenésű csomagolás és címkék, melyek az eredeti, legálisan forgalomba kerülő termékekkel megegyezőnek látszanak. A csomagolás tartalma számos különböző, kétes minőségű hatóanyagot tartalmazhat.
 • Illegális termékek: olyan termékek, amelyek Magyarországon nem engedélyeztek, nem feltétlenül próbálnak a legálisan a piacon lévő termékre hasonlítani. Egyszerű, hiányos címkékkel rendelkezhetnek. Ezen a termékek  összetétele kétséges, így forgalmazásuk és felhasználásuk különös veszélyt jelenthet az emberi egészségre és a környezetre nézve.
  • Illegális párhuzamos behozatal (paralel import): Ez a kategória csak az EU-n belüli kereskedelmi forgalomban értelmezhető. Ezek a termékek az EU egyik tagállamában ott engedélyezett, eredeti  készítményeknek néznek ki, holott nem azok és egy másik országba szállítva ott legális termékként tűnnek fel, kihasználva és megsértve a párhuzamos behozatal és növényvédő szer engedélyezés szabályait. Az illegális párhuzamos kereskedelemben részt vevők, megszervezik a nem eredeti növényvédő szerek gyártását és szállítását; az illegális növényvédő szereket a gátlástalan párhuzamos kereskedők új csomagolással látják el és úgy adják el a mezőgazdasági termelőknek, mintha eredeti, gyártótól származó volna. Az Európai Unió Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóság (DG Sante) jelentése szerint “jelentős bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a párhuzamos kereskedelmi rendszerekkel visszaélnek.”

A törvényes párhuzamos behozatal (paralel import) összhangban van az áruk szabad áramlásának alapelvével az EU országaiban.

  • További információ (link a DG Santé jelentésére az illegális növényvédő szerekkel kapcsolatban): kattints ide.

4. Hogyan működik a hamisított és illegális növényvédőszerek veszélyes kereskedelme?

A hamis és illegális növényvédőszerek különböző utakon juthatnak be az Európai Unióba:

 • Álcázva
 • Párhuzamos behozatali (paralel import) engedélyekkel visszaélve
 • Az EU külső határain átcsempészve, készre csomagoltan és címkézve
 • Készre csomagoltan és címkézett termékekként importálva, hamisított márkajelzéssel és fuvarokmányokkal
 • Hamis bevallással ömlesztett termékként, az EU-ban csomagolva és címkézve
 • Hamis  hatóanyagból az EU-ban formulázva, csomagolva és címkézve

5. Hogyan kerülnek piacra a hamisított és illegális termékek?

 • akár, kifinomultan hamisított, márkás címkével és csomagolóanyaggal
 • akár, nem magyar nyelvű címkével
 • akár, nem megfelelő csomagolóanyaggal, címke nélkül vagy kezdetleges címkével
 • akár, számla nélkül, nem hivatalos viszonteladók által értékesítve

6. Mik a hamisított és illegális növényvédőszerek lehetséges kockázatai?

 • Veszélyt jelentenek a készítményt kezelőkre, a mezőgazdasági termelőkre, a fogyasztókra és a környezetre egyaránt.
 • A hamisított és illegális termékeket nem tesztelték, nem értékelték, s nem vetették alá a növényvédő szerekre vonatkozó uniós szabályozási eljárásnak.
 • A hamisított és illegális növényvédő szerek gyakran olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek tiltva vagy korlátozva vannak az emberi egészségre és / vagy a környezetre jelentett kockázatok miatt.
 • A hamisított és illegális termékekben a nem bejelentett hatóanyagok elfogadhatatlan szermaradékokat hagyhatnak a termékeken, így az árukat eladhatatlanná teszik.
 • Mivel a hamisított és illegális termékek tartalma ismeretlen, használatuk nagy kockázatot jelent a gazdálkodók, a környezet és a növények számára.
 • A hamis termékek rendszeresen nem felelnek meg a szállítás során a biztonságot nyújtó nemzetközi címkézési követelményeket. Így a rendkívül mérgező, gyúlékony vagy egyéb veszélyes anyagokat az emberek és a környezet biztonságára való tekintet nélkül szállítják.
 • A szervezett bűnözői hálózatok részeként a hamisított és illegális növényvédő szerek gyártása során nem tartják be az ipari szabványokat, ami veszélyt jelent az emberi egészségre és a környezetre.

7. Következmények a gazdákra és a társadalom tagjaira

 • Az elvárt hatásosság és hatékonyság kiszámíthatatlan
 • A hamis és illegális növényvédő szerek súlyos egészségügyi kockázatot jelenthetnek a gazdálkodók számára, akik felhasználják őket. Az ismeretlen összetevők károsíthatják vagy teljesen elpusztíthatják a kezelt növényt, ezáltal veszélyeztetve a gazdálkodók megélhetését.
 • Az ismeretlen szermaradékok miatt az élelmiszerek eladhatatlanok és ez gazdasági veszteséget okoz.
 • A hamis és illegális növényvédő szerek veszélyt jelentenek a víz és a talaj minőségére, valamint a biológiai sokféleségre.
 • A hamisított és illegális növényvédő szerek előállítása, kereskedelme és felhasználása kijátssza az uniós szabályozást, és megfosztja a tagállamokat az adóktól és bevételektől.
 • A hamisított és illegális növényvédő szerek használata károsítja a gazdálkodók és az ipar jó hírnevét, és fenyegetést jelent a fenntartható mezőgazdaságra.

8. A probléma megoldása: Biztonságos növényvédőszer-piac

A hamisított és illegális növényvédőszerek az illetékes hatóságok jól végzett munkája ellenére továbbra is veszélyeztetik a fogyasztók egészségét és biztonságát, valamint a fenntartható mezőgazdaságot. Ezért a piac hatékony megfigyelése és ellenőrzése alapvetően fontos.

Az ECPA és az NSZ határozottan arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy csak ismert szállítóiktól vásároljanak, és kerüljék el az ismeretlen forrásokból származó termékeket. A hamisított és illegális növényvédőszereknek nincs garantált hatása és használatuk nagy kockázattal jár.

Ha úgy gondolod, hogy hamis növényvédő szert kaptál, azonnal fordulj az illetékes hatósághoz. (NÉBIH zöld szám: 06-80-263-244)

Az ECPA-ról