Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik az ételünket meg akarják enni. Versenyben vagyunk az ingyen ebédet kereső rovar kártevők, gombák és baktériumok félelmetes seregeivel, illetve számos növényfajjal, melyek gyomként elfoglalják a termőterületünket. A termények minden nap elveszítik a kártevők és a betegségek elleni harcot. Valójában a FAO becslései szerint átlagban évente a termés 26-40%-a elvész a gyomok, a kártevők és a betegségek miatt. Növényvédelem nélkül ezek a veszteségek megduplázódhatnak. Megduplázódhatnak! A gazdálkodók minden nap megküzdenek a kártevőkkel a biztonságos és bőséges élelmiszerellátás biztosítása érdekében. Lássuk a tényeket:

OLAJBOGYÓ. Az olajfák megfelelő táplálása, öntözése a legjobb kezdeti védelem a kártevők és a betegségek ellen, hiszen az erőteljes fák jobban ellenállnak a támadásnak, és kevésbé valószínű, hogy hosszú távú károkat szenvednek.1 Sajnos, mielőtt egy fiatal olajfa termő veteránná válik sokat kell küzdjön a kártevők és a betegségek ellen. Az utóbbi időben egy halálos betegség, a Xylella Fastidiosa támadott meg nagyjából egymillió olajfát, melyek közül sok évszázados korú volt. betegséget először Puglia olaszországi régiójában, 2013-ban mutatták ki.

Ha az uniós mezőgazdasági termelőktől megtagadják bizonyos növényvédőszerekhez való hozzáférést, az olajbogyó-hozamok várhatóan 40% -kal csökkennek.2

PARADICSOM. A paradicsomot számos kártevő rovar támadja meg attól a pillanattól kezdve, hogy a kis palánták először megjelennek, egészen a betakarításig. Még akkor is, ha üvegházban termesztik, a paradicsom sok hasonló kártevővel találkozik. Ha az uniós gazdák már nem rendelkeznek hozzáféréssel bizonyos növényvédőszerekhez, a paradicsom hozama 85% -kal csökkenhet.3

DURUMBÚZA. A tészta, az olasz konyha fő pillére, a háztartások egyik legfontosabb összetevőjévé vált világszerte. Tudta, hogy minden igazi olasz tészta durumbúzából készül? Fungicid kezelés nélkül a durumbúza – amelyet az olasz tésztagyártás felében használnak – már nem lenne életképes növény Olaszországban.4

RÉPA. Ez a gyökérzöldség a föld alatt nő és ezért különösen fogékony a talajban élő kártevőkre, mint például a drótféreg és a zöldség zsizsik. Ha az uniós mezőgazdasági termelőktől megtagadják bizonyos növényvédőszerekhez való hozzáférést, akkor a sárgarépa hozam várhatóan 92%-kal csökken.5

HAGYMA. A hagyma legismertebb kártevője a levélrozsda, más néven “robbanás”, mivel ilyen gyorsan terjed. A levélrozsda elpusztítja a hagymát és hosszabb ideig nedves környezetben terjed. Az Egyesült Királyságban növényvédőszerek nélkül a hagyma terméshozam akár 50% -kal is csökkenhet.6

  1. https://www.agric.wa.gov.au/pest-insects/olive-tree-pests-and-diseases
  2. Steward Redqueen. Cumulative impact of hazard-based legislation on crop protection products in Europe. Final report. 21 July 2016, p.7.
  3. Steward Redqueen. Cumulative impact of hazard-based legislation on crop protection products in Europe. Final report. 21 July 2016, p.48.
  4. Horta Srl. and the University of Piacenza “Università Cattolica del Sacro Cuore” (2012).
  5. Steward Redqueen. Cumulative impact of hazard-based legislation on crop protection products in Europe. Final report. 21 July 2016, p.7.
  6. The Andersons Centre, 2014, Crop Protection Technology: The effect of the Loss of Plant Protection Products on UK Agriculture and Horticulture and the Wider Economy, p.34.

VELE VAGY NÉLKÜLE KAMPÁNY