Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik az ételünket meg akarják enni. Versenyben vagyunk az ingyen ebédet kereső rovar kártevők, gombák és baktériumok félelmetes seregeivel, illetve számos növényfajjal, melyek gyomként elfoglalják a termőterületünket. A termények minden nap elveszítik a kártevők és a betegségek elleni harcot. Valójában a FAO becslései szerint átlagban évente a termés 26-40%-a elvész a gyomok, a kártevők és a betegségek miatt. Növényvédelem nélkül ezek a veszteségek megduplázódhatnak. Megduplázódhatnak! A gazdálkodók minden nap megküzdenek a kártevőkkel a biztonságos és bőséges élelmiszerellátás biztosítása érdekében. Lássuk a tényeket:
OLAJBOGYÓ. Az olajfák megfelelő táplálása, öntözése a legjobb kezdeti védelem a kártevők és a betegségek ellen, hiszen az erőteljes fák jobban ellenállnak a támadásnak, és kevésbé valószínű, hogy hosszú távú károkat szenvednek.1 Sajnos, mielőtt egy fiatal olajfa termő veteránná válik sokat kell küzdjön a kártevők és a betegségek ellen. Az utóbbi időben egy halálos betegség, a Xylella Fastidiosa támadott meg nagyjából egymillió olajfát, melyek közül sok évszázados korú volt. betegséget először Puglia olaszországi régiójában, 2013-ban mutatták ki.
Ha az uniós mezőgazdasági termelőktől megtagadják bizonyos növényvédőszerekhez való hozzáférést, az olajbogyó-hozamok várhatóan 40% -kal csökkennek.2
PARADICSOM. A paradicsomot számos kártevő rovar támadja meg attól a pillanattól kezdve, hogy a kis palánták először megjelennek, egészen a betakarításig. Még akkor is, ha üvegházban termesztik, a paradicsom sok hasonló kártevővel találkozik. Ha az uniós gazdák már nem rendelkeznek hozzáféréssel bizonyos növényvédőszerekhez, a paradicsom hozama 85% -kal csökkenhet.3
DURUMBÚZA. A tészta, az olasz konyha fő pillére, a háztartások egyik legfontosabb összetevőjévé vált világszerte. Tudta, hogy minden igazi olasz tészta durumbúzából készül? Fungicid kezelés nélkül a durumbúza – amelyet az olasz tésztagyártás felében használnak – már nem lenne életképes növény Olaszországban.4
RÉPA. Ez a gyökérzöldség a föld alatt nő és ezért különösen fogékony a talajban élő kártevőkre, mint például a drótféreg és a zöldség zsizsik. Ha az uniós mezőgazdasági termelőktől megtagadják bizonyos növényvédőszerekhez való hozzáférést, akkor a sárgarépa hozam várhatóan 92%-kal csökken.5
HAGYMA. A hagyma legismertebb kártevője a levélrozsda, más néven “robbanás”, mivel ilyen gyorsan terjed. A levélrozsda elpusztítja a hagymát és hosszabb ideig nedves környezetben terjed. Az Egyesült Királyságban növényvédőszerek nélkül a hagyma terméshozam akár 50% -kal is csökkenhet.6
- https://www.agric.wa.gov.au/pest-insects/olive-tree-pests-and-diseases
- Steward Redqueen. Cumulative impact of hazard-based legislation on crop protection products in Europe. Final report. 21 July 2016, p.7.
- Steward Redqueen. Cumulative impact of hazard-based legislation on crop protection products in Europe. Final report. 21 July 2016, p.48.
- Horta Srl. and the University of Piacenza “Università Cattolica del Sacro Cuore” (2012).
- Steward Redqueen. Cumulative impact of hazard-based legislation on crop protection products in Europe. Final report. 21 July 2016, p.7.
- The Andersons Centre, 2014, Crop Protection Technology: The effect of the Loss of Plant Protection Products on UK Agriculture and Horticulture and the Wider Economy, p.34.