Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik az ételünket meg akarják enni. Versenyben vagyunk az ingyen ebédet kereső rovar kártevők, gombák és baktériumok félelmetes seregeivel, valamint a gyomnövények egyre agresszívebb területfoglaló természetével. A növények minden nap elveszítik a kártevők és a betegségek elleni harcot. Valójában a FAO becslései szerint átlagban évente a termés 26-40%-a elvész a gyomok, a kártevők és a betegségek miatt. Növényvédelem nélkül ezek a veszteségek megduplázódhatnak. Megduplázódhatnak! A gazdálkodók minden nap megküzdenek a kártevőkkel a biztonságos és bőséges élelmiszerellátás biztosítása érdekében.
Lássuk a tényeket:
BROKKOLI: Figyeld a hernyókat! Ezek a kis fickók rendszeresen meghívják magukat ebédre a brokkoli virágjain. A brokkoli 40% -os hozamcsökkenést szenvedne el, ha a gazdálkodók nem jutnának hozzá bizonyos növényvédő szerekhez.1
RÉPA: Ez a gyökérzöldség a föld alatt nő, és ezért különösen érzékeny az olyan, talajlakó kártevőkre, mint például a fonálférgek, drótféreg és a pajorok. Ha az uniós mezőgazdasági termelőktől megtagadják bizonyos növényvédő-szerekhez való hozzáférést, akkor a sárgarépa hozam várhatóan 92%-kal csökken.2
BURGONYA: A burgonyát is igen sok károsító veszélyezteti már a termőföldön is. Egy friss tanulmány szerint a kártevők által megtizedelt burgonya globálisan 40%-al kisebb termésátlagokat érne el növényvédő szerek nélkül.3
HAGYMA: A hagyma legismertebb kórokozója a botrítiszes betegsége, más néven: a rothadás, amely igen gyorsan terjed. A botrítisz fajok elpusztítják a hagymát, és nedves környezetben hosszabb ideig terjednek. Az Egyesült Királyságban növényvédő szerek nélkül a hagyma terméshozama akár 50%-kal is csökkenhet.4
1 Steward Redqueen. Cumulative impact of hazard-based legislation on crop protection products in Europe. Final report. 21 July 2016, p.7.
2 Steward Redqueen. Cumulative impact of hazard-based legislation on crop protection products in Europe. Final report. 21 July 2016, p.7.
3 Oerke, E.C. 2006. Crop losses to pests. The Journal of Agricultural Science, 144(1) p.31-43. Cambridge University Press.
4 The Andersons Centre, 2014, Crop Protection Technology: The effect of the Loss of Plant Protection Products on UK Agriculture and Horticulture and the Wider Economy, p.34.