Mutsy Árpádot, a Bio-Fungi Kft. vezetőjét választotta 2017-ben az Év Agráremberének a 70 fős szakmai zsűri Siófokon. Növényvédelem kategóriában Nagy László, növényorvos, szaktanácsadó lett a győztes.

A szervezők tíz kategóriában keresték Az Év Agráremberét: agrárinnováció, agrárgépészet, állattenyésztés, feldolgozó-élelmiszeripar, fenntartható gazdálkodás, fiatal gazda, jövő agrárszakembere, kertészet, növényvédelem, növénytermesztés témájában. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vállalta idén a díj fővédnökségét.

Az Év Agráremberét  a kategória-nyertesek közül titkos szavazással választotta ki a zsűri szombat éjjel, a gála helyszínén. A 2017-es év győztese Mutsy Árpád, a kertészet kategória nyertese lett. Életműdíjban részesült Németh Tamás és Sótonyi Péter, a közönségdíjat a legtöbb szavazat alapján Kökény Attila nyerte.

A győztes Mutsy Árpád cége, a családi vállalkozásként indult Bio-Fungi Kft. bevételének több mint 60 százaléka exportból származik. Az ócsai telephelyén előállított gombát Magyarországon kívül Szlovákiában, Szlovéniában és Ausztriában értékesíti több mint száz ügyfél számára. Az 1991-ben alapított Bio-Fungi Kft. két főtevékenységi köre a gombakomposzt és -alapanyagelőállítás, valamint a friss gomba termesztése. Jelenleg 55 hőkezelőben heti 2400 tonna csiperkegomba-komposzttal és 300 tonna laskaalapanyaggal látják el Magyarország és további 10 ország gombatermelőit, amellyel a régióban abszolút piacvezetők. Ez a mennyiség a régió gombakomposzt-alapanyagának 50 százalékát teszi ki.

A növényvédelem kategória győztese Nagy László növényorvos, szaktanácsadó lett, aki több éve felel Hatvan város közterületeinek növényvédelméért. Nagy László 44 éve tevékenykedik a növényvédelemben. Pályafutása elején szülőfalujában, Csányon egy évtizedet dolgozott a nagyüzemi növényvédelem területén, majd Heves-megyében növényvédelmi felügyelőként működött. Nyugalmazott kormánytisztviselőként jelenleg regisztrált szaktanácsadóként dolgozik, valamint több évtizede végez igazságügyi szakértést növényvédelem, növénytermesztés, kertészet szakterületen. 2013 óta választott bíróként is működik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában. Napjainkig több mint ezer fő oktatásában vett részt annak érdekében, hogy hallgatói a nagyobb kockázatú növényvédő szerek felhasználásához kaphassanak hatósági engedélyt.

Az Év Agrárembere díjat 2014-ban alapította Mátrai Zoltán címzetes egyetemi docens az üzlettársával. Az idén negyedszer kiosztott elismerés célja olyan agrárszakemberek kitüntetése, akiknek szakmai munkájuk mellett társadalmi szerepvállalásuk is kiemelkedő.

Az Év Agráremberét a gála helyszínén a kategóriagyőztesek közül titkos szavazással választotta ki a zsűri, amelynek tagja volt Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője is.

 

A díjazottak:

2017-ben Az Év Agrárembere díj győztese: Mutsy Árpád

Életműdíjban Prof. Dr. Németh Tamás és Prof. Dr. Sótonyi Péter részesült.

A Közönségdíjat a legtöbb szavazat alapján Kökény Attila nyerte.

 

A 2017-es Az Év Agrárembere díj kategóriagyőztesei:

Agrárinnováció: Novák Tibor

Agrárgépészet: Gyökös Barna

Állattenyésztés: Nyakas András

Feldolgozó-élelmiszeripar: Babati Zoltán

Fenntartható gazdálkodás: Izsó Lajos

Fiatal gazda: Zajcsek Szabolcs és Zajcsekné Tóth Mónika

A jövő agrárszakembere: Hajnal Szilvia

Kertészet: Mutsy Árpád

Növénytermesztés: Szabó Lajos

Növényvédelem: Nagy László