Az agrár szakma népszerűsítése és az agrárszakokon tanuló diákok számának növelése a célja annak a projektnek, amelyben három hazai egyetem és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fogott össze.

A Szent István Egyetem, a Szegedi Tudomány Egyetem és a Kaposvári Egyetem közösen azt szeretnék megmutatni, hogy mennyire innovatív az agrárágazat és ennek érdekében egy komplex kommunikációs programot hajtanak végre. A projekt szeretne leszámolni az agrár szakmát övező sztereotípiákkal és elérni, hogy a fiatalok megismerjék a mezőgazdaság modern arcát is – írja az Agroinform.hu.

A mezőgazdaságban foglalkoztatottak körében jelenleg csupán 6 százalékot tesz ki a 35 éven aluliak aránya és az agrár-felsőoktatásba jelentkezők száma mintegy fele a szükségesnek. Ezen a helyzeten szeretnének változtatni az egyetemek a kamarával közösen.

Az EFOP 3.4.4-16-os pályázat keretében megvalósuló program keretében országos média- és reklámkampányban mutatják be a fiataloknak az agrárágazatot, ötletbörzéket, szakmai napokat, roadshow-kat szerveznek számukra, de hangsúlyt fektetnek a pedagógusképzésre is, valamint üzem- és gyárlátogatásokat is szerveznek az érdeklődőknek.

A projekt első elemeiként a Szent István Egyetem elindította felvételi honlapját, ahol az egyetemi szakokról és magáról a felvételiről szerezhetnek információt a majdani diákok, de már működik az ország első egyetemi felvételit támogató chatbotja is, amelyen azonnali válaszokat kaphatnak az érdeklődők a felvételiről és az egyes képzésekről. A program honlapja a www.modernagrarium.hu oldalon érhető el.