A növényvédelem, mint iparág számos apró részterületre bontható, és elmondható, hogy széles körben gondoskodik termékei életciklusáról. Egyik, manapság egyre fontosabbá váló területe a csomagolóanyag-kezelés, melyért Magyarországon a CSEBER Nonprofit Kft. a felelős. A csomagolóanyagok nem megfelelő begyűjtése és kezelése kimondottan jelentős problémákat vethet fel, mint a hamisítás és illegális forgalmazás elősegítése, és a környezetszennyezés.

Idén került megrendezésre a IV. Országos Cseber Gyűjtőhely Konferencia, melyet a jelenlegi vírushelyzethez mérten a lehető legnagyobb odafigyeléssel és elővigyázatossággal szerveztek, ezáltal lehetőséget nyújtva a jelenlegi csomagolóanyag-kezelési ismeretek átadására, a fennálló problémák, nehézségek és lehetőségek megismerésére az iparág különböző területeiről érkezők számára.

Továbbra is nagy nehézséget okoz a gyűjtés számára a kannák nem megfelelő öblítése, vagy annak teljes hiánya, néhány esetben pedig még előfordulnak nem növényvédő szeres kannákkal teli zsákok a többi között. Elmondható, hogy még emellett is a begyűjtött eszközök nagymértékben kerülnek energetikai hasznosításra, és csak kis mennyiségben kell égetéssel ártalmatlanítani.

Az utóbbi években csökkent mind az összes, mind a műanyag hulladékok visszagyűjtött mennyisége a kibocsátott mennyiséghez képest, ellenben az idei év jelenleg +90 tonna különbséget mutat 2019 augusztusához képest. A magyarországi visszagyűjtési arány az elmúlt években minden esetben elért több mint 60%-ot, 2017-ben egészen 79%-ig emelkedett az összes hulladék szempontjából, a műanyag hulladékok esetében pedig 65-80%-os visszagyűjtési arányt értünk el ebben az időszakban. A Nemzetközi Növényvédelmi Szövetség (Croplife International) tagjai 2005-2018 között 867 491 tonna műanyagot gyűjtött vissza, amelyből számos hasznos új termék készülhet, pl.: akkumulátor borítás, mezőgazdasági kerítésléc, szennyvíz csövek. 2025-ig céljuk elérni a 75%-os visszagyűjtési arányt a tagországokban, valamint, hogy legyen minden EU tagállamban visszagyűjtési rendszer.

A visszagyűjtést és az újrahasznosítást a jövőben is szorgalmazni kell annak érdekében, hogy lehetőségeinkhez mérten ezáltal is csökkentsük a környezeti terhelést.

A helyes öblítési technikára készült oktatófilmek elérhetők az alábbi linken:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLfqMhcfTFxXDYbMvGZCsX5O2zdOJHPRJf