A növényvédelem sikeressége számos tényezőn múlik. Az egyik, talán kevésbé ismert probléma az illegális növényvédőszer kereskedelem és hamisítás, mely az évek folyamán egyre jelentősebbé válik. A növényvédő szerek engedélyezése, szabályozása rendkívül szigorú eljárás (Európában a legszigorúbb a világon), melynek köszönhetően a növényvédő szerek hatásait pontosan ismerve, biztonságosan felhasználhatóak az adott termék leírását betartva. Az illegális és hamisított növényvédő szerek esetében sajnos ez már nem mondható el, ezek a szerek ismeretlen kockázatot jelentenek mind az ember, mind a környezet számára az elmaradt biztonsági tesztek és a nyomon követés hiánya miatt.

Az illegális és hamisított növényvédő szerek behozatala és terjesztése ellen 2015-ben az Europol elindította a Silver Axe nevű műveletét, mely egyre nagyobb sikereket ért el az évek folyamán. Idén január 13. és április 25. közt 32 országot érintett. Összesen 260 vizsgálat indult, két személyt le is tartóztattak. Jelenleg még 8 országban továbbra is folyamatban van a nyomozás. Idén rekord mennyiségű illegális, hamis szert foglalt le az Europol, együttműködve a nemzeti hatóságokkal 1346 tonnát, mely a tavalyi évben lefoglalt szermennyiség kétszerese., ez 94 millió euró értéknek felel meg. A hatóságok ellenőrzéseket folytattak a szárazföldi és tengeri EU belépő határokon és a belföldi piacokon, több mint 3000 tonna növényvédő szert ellenőrizve. Az összes eddigi Silver Axe művelet során 2568 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le.

Az európai növényvédő szer piac 10-14%-át érinti az illegális növényvédő szer kereskedelem. Az első ügyet 2000-ben Spanyolországban azonosították, viszont már abban az évben jelentettek ügyeket Németországból, Görögországból, Olaszországból, Lengyelországból, Hollandiából, Csehországból, Romániából és Szlovéniából is. 2006 óta jelentős növekedés történt az illegális szerek ügyeinek számát illetően. Az illegális növényvédő szerek piacának becslései szerint Európában évente 1,2 milliárd eurót, globálisan 4,4 milliárd eurót tesznek ki. A magyarországi hatóságok is már 5. éve aktívan részt vesznek a közös akcióban, folyamatosan figyelik a piacot és egyre hatékonyabban szűrik ki az illegális, hamis termékeket. Az ellenőrző hatóságok NÉBIH, NAV, rendőrség napi munkáját segíti a Növényvédelmi Szövetség is a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tagjaként.

Növényvédőszert csak eredeti forrásból, további információk: https://hucpa.hu/hamisitas/