A portugál farmer, José Palha egy technofób ember szöges ellentéte. Míg fél szemmel a mezőgazdasági területei jövőjét kémleli, a gazdálkodás alapjait is figyelemmel kíséri. José egy farmot működtet Lisszabontól nem messze, a családja hatodik nemzedékeként gazdálkodik a családi birtokon. Az unokatestvéreivel együtt a rendelkezésre álló összes mezőgazdasági technológiát használja a termelés maximalizálása érdekében.

A gazdaságának alapját a precíziós gazdálkodás jelenti. Sokféle agrártechnológiát alkalmaz a hozam növelésére és a termés minőségének javítására. Használ vezetőképességi térképeket, NDVI műholdképeket és talajnedvesség-mérő szondákból származó adatokat. Így magyarázza: “Ma már sok technológia áll rendelkezésünkre, sokkal több, mint a korábbi generációk számára. Ezeknek a modern technikának köszönhetően döntéseket hozhatunk arról, hogyan kell kezelni a növényeket, úgy, hogy tudjuk, mire van szükségük.

“A növényeket csak akkor öntözzük, ha jelez a talaj nedvességérzékelője. Miután elolvastam a talajelemzés eredményeit, és ellenőriztem az elektromos vezetőképességet, beállíthatom, csökkenthetem a műtrágyafelhasználást. Nincs több találgatás” – mondta José.

A gazdaságban borsót, kukoricát termelnek, napraforgót étolajnak; és durumbúzát kenyérlisztnek. Nedvességérzékelőket szerelt fel minden parcelláján, melyek központilag gyűjtik az adatokat, a talaj nedvességtartalmát például 15 percenként.

“Így csak azokat a növényeket öntözzük, amelyeknek tényleg szükségük van a vízre. Ez az érzékelő nagyon értékes számunkra. Évekkel ezelőtt a gazdák ránézésre öntöztek, de így túl sok vizet használtak el. A víz szűkös erőforrás, mellyel takarékoskodni kell. ”

Elmagyarázta, hogy nem csak a víz kerül sokba, hanem az öntözés is sok energiát használ fel.

“Az érzékelőkkel csökkentjük a vízhasználatot és az energiafelhasználást is.”

Elmondta, hogy sok megfigyelési technológiát használnak, mert “a technológia egyre egyszerűbb, egyre könnyebben használható – és nem drága”.

A műholdas képek használatával José a növények vegetatív erejét is megfigyeli. “Ezzel a technikával a problémákat észlelhetjük. Például az olyan területeken, melyek belvizesek voltak, a GPS georeferencia adatok alapján kimegyünk és megoldjuk a problémát. Mondjuk egy vízelvezető árkot ásunk, vagy valamilyen tápanyaghiányt pótolunk.”

Mit gondol a növényvédelemről? “Csak ott és akkor használunk növényvédő szereket, ahol és amikor terményvizsgálatunk azt mutatja, hogy valóban szükségesek. A növényvédő szerek nagyon fontosak a gazdaságomban” – mondja. “Megfelelően alkalmazzuk őket, és csak akkor, ha szükséges.”

A mai gazdálkodók folyamatosan költség-haszon elemzéseket végeznek. “Az árrésünk évről évre kisebb és kisebb, ezért meg kell találnom a módokat, hogy egyre hatékonyabbak legyünk.”

Azt mondja, hogy növényvédő szerek nélkül a gazdasága sokkal alacsonyabb hozamot produkálna. „Nagyon jó példát mondok neked. Portugáliában a búza betegségeivel komoly problémáink vannak. Sárgarozsda. Ha a búzát a megfelelő időben nem kezeljük gombaölő szerrel, akkor a termésünk egyharmadát elveszítjük. És a termék, amelyet specifikus és helyes dózisban alkalmaznak a sárgarozsda megjelenése előtt, nem hagy maradékot.

„Csak akkor alkalmazok növényvédő szereket, amikor tudom, hogy meg kell tegyem. Nem megyek ki a földekre és permetezek anélkül, hogy közvetlen szükséghelyzet lenne.”

“Meg kell élnem, de az igazi célom, amin mindig az agyam jár, az az,  hogy hogyan védhetem meg a környezetet. A talaj az én tőkém. Szeretnék hagyni valamit a jövő nemzedékei számára, ezért meg kell védenem a földet, a fákat, a vizet és a körülöttünk lévő vadvilágot. A biológiai sokféleség és a talaj egészsége nagyon fontos számomra.”

A gazdaság 30 km-re fekszik Lisszabontól, a Tagus folyó torkolatánál, védett területen. “Nagyon szép itt, és sok állatfaj – főként madarak – látogatnak meg bennünket, flamingók és a kacsák is.”

És José úgy érzi, hogy valóban felelős a biodiverzitás megőrzéséért. Ez a múltról és a jövőről szól.

“Nem akarok ellentmondani a családom történetének. És ha azt akarom, hogy a gyermekeim és a gyermekeim gyermekei továbbra is ezt a földet műveljék, akkor meg kell győződnöm róla, hogy az, amit hagyok nekik, értéket jelent.”