Az ötszáz éve apáról fiúra szálló tudás Marcus Holtköttert magabiztos szakértővé teszi. Marcus 145 hektáron termel búzát, őszi árpát és kukoricát Münsterlandban, Északnyugat-Németországban.

„A gazdaságot és a földet szüleimtől, s az őket megelőző generációktól örököltem, és remélem, hogy a három gyermekem egyikére hagyhatom majd, hogy ő folytassa” – mondja. „Mint sok más gazdának, az én szándékom is az, hogy a talajt és a növényeket jól tápláltan, egészségesen tartsam.”

Marcus az elmúlt években fenyegetve érezte magát, mert nem fér hozzá azokhoz a termékekhez, melyekre szüksége van a növények egészségének fenntartásához.

Bizonyos növényvédőszerek az uniós szabályozás miatt veszélyben vannak.

„A gazdaság évszázadok óta a családom tulajdonában van. A növények védelme mindig is a feladataink közé tartozott. Növényvédőszereket használok, mert szükségünk van rájuk. Csak akkor használom ezeket, amikor szükséges.”

Marcus frusztrált amiatt az ideológia miatt, ami szerinte a növényvédőszerekkel kapcsolatos döntéseket befolyásolja. „A mezőgazdasági inputokról való döntéseket tudományos alapon kell meghozni, nem pedig az alapján, hogy a politikusok mit éreznek vagy gondolnak.” – mondja. „A növényvédelem körüli beszélgetések ma nem tárgyilagosak.”

Marcus 2016-ban kétszer utazott Brüsszelbe, hogy európai parlamenti képviselőkkel találkozzon és a tájékozott döntéshozatal fontosságáról, valamint a mezőgazdaság – a területeken, farmokon tapasztalható – helyzetéről beszélgessen.

„Ez nem a haszonkulcsról vagy az árképzésről szól. Vannak, akik azt mondják, hogy magasabbak lesznek a költségek – mondjuk a burgonyánál – ha nem használunk növényvédőszereket. Igen, ez igaz, hiszen kevesebb burgonya fog teremni ugyanannyi földterületen. De a probléma és a kockázat sokkal súlyosabb, mint a krumpli ára.”

“Véleményem szerint a fogyasztók számára ez nem az ár kérdése. A kérdés sokkal inkább ez lesz: “lesz-e még burgonya?” Növényvédőszerek nélkül egyszerűen nem lesz burgonya.”

Marcus továbbra is arra törekszik, hogy tájékoztassa a német és az uniós jogalkotókat, valamint a lakosságot a gazdálkodásról. Aktív a közösségi médiában és elkötelezett az oktatásban. Még egy “Ask the Farmer” nevű platformot is létrehozott, ahol az érdeklődők kérdéseire válaszol.

“Mint gazdálkodó, a környezet védelmezőjeként, a növények védelmezőjeként látom magam, és meg akarom mutatni a fogyasztónak, mit csinálunk, és elmagyarázzuk, hogyan működik a gazdálkodás, és honnan származik az élelmiszer.”

Kövesse Marcust a Twitteren (németül): @BauerHolti